Trailer: Alkestida

Euripidova Alkestida, prikazana u Ateni 438. pr.Kr., najstarije je sačuvano djelo tog antičkog tragičara koji svojim dramama izravno korespondira s našim vremenom i ne silazi sa svjetskih pozornica. Alkestida je možda njegova najzagonetnija drama, uvijek iznova otvorena različitim interpretacijama, pa tako i ovoj verziji Lade Kaštelan.

Najiščekivanija premijera 2019. u dubrovačkom teatru koju režira Livija Pandur je zakazana za 14. rujna, a riječ je o verziji koja Alkestidinu tajnu osluškuje i prosljeđuje, ne pokušavajući je riješiti. Susret s vlastitom smrtnošću i s gubitkom u korijenu je ljudskog postojanja, granična situacija u kojoj se preispituje sve što jesmo ili nismo, testiraju se granice ljubavi.

O predstavi je više rekla slovenska glumica Katarina Stegnar koja igra naslovnu ulogu, inače prvakinja Slovenskog mladinskog gledališča: “Jako mi je drago sudjelovati u ovom projektu, bila sam jako uzbuđena kada su me redateljica Livija Pandur i ravnatelj Paolo Tišljarić zvali da dođem u Dubrovnik. Koncept je da je Alkestida kao lik strankinja, ali moram reći da se poslije ovog rada ne osjećam tako. Odlična je također situacija, da mogu raditi u nekoj čistini, u smislu da nikoga ne znaš i nitko tebe ne zna i da sve te neke interakcije koje su bile prije ne znače ništa te moraš i možeš i odraditi sve 100%. Sretna sam što sam upoznala sve te ljude i odlična je atmosfera u teatru, mislim da će biti super predstava. Alkestida je lik o kojemu je Euripid napisao dramu, a Lada Kaštelan napravila svoju verziju teksta. To je žena koja se žrtvuje za svog muža, umire umjesto njega i u šutnji ispriča svoju intimnu priču o velikoj ljubavi, a i o velikom gubitku. Smrt je situacija za koju svi mislimo da je znamo, a kad dođe, svi ostajemo goli. Drugačije je, kad te smrt nađe sama, ili kad se za nju svjesno odlučiš ili kad možeš odlučiti, tko ide prvi. Imam pozitivnu tremu i naravno osjećam veliku odgovornost.”

Redateljica: LIVIJA PANDUR

Adaptacija teksta i dramaturgija: LADA KAŠTELAN

Scenograf: NUMEN (SVEN JONKE)

Kostimografkinja: DANICA DEDIJER

Skladatelj: SILENCE (BORIS BENKO / PRIMOŽ HLADNIK)

Oblikovateljica svjetla: VESNA KOLAREC

Suradnica scenografa: IRENA KRALJIĆ

Asistentica redateljice: MATEJA KOKOL

Asistentica kostimografkinje: ANDREA MARIĆ

Fotograf / video produkcija: ALJOŠA REBOLJ

IGRAJU:

Alkestida: KATARINA STEGNAR

Admet: IGOR KOVAČ

Heraklo: ZDESLAV ČOTIĆ

Admetova majka: GLORIJA ŠOLETIĆ

Gosti: MIREJ STANIĆ, NIKA LASIĆ, VINI JURČIĆ, HRVOJE SEBASTIJAN, BOJAN BERIBAKA

< natrag