Kerempuh / Škrtac

J.B.P. Molière

Kerempuhov Škrtac u režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca svjestan je istovremeno i Molièreovog komediografskog umijeća, ali i vremena u kojem ova inscenacija nastaje, te ga neprestano otvara našoj suvremenosti. Koketirajući s elementima pop kulture, stihovima dobro nam poznatim s estrade, još se dodatno naglašava situacijska komika, ali i činjenica da Molièreove likove pokreću iste strasti kao i naše suvremenike.

Spominjanjem Shakespeara, Camusa, Krleže i korištenjem drugih referentnih točki izvandramske zbilje autori predstave upravo nas upućuju na to da Molièrovo ime pripada nizu bardova koji su bespoštedno kritizirali ljudsku narav, ali i da je vrijeme Molièrovih komedija bezvremensko odnosno da ono postoji upravo u onom vremenu u kojem se njegovi komadi igraju i može se ponavljati u beskonačnost.

Eksplicitno poigravanje sa zakonitostima klasicističke dramaturgije unosi u predstavu dodatni humor, u kojima sve eventualne dramaturške naivnosti originalnog teksta upadaju u vrtlog metatekstualnosti suvremene dramaturgije. Klasicistički rasplet ovdje se dovodi gotovo do apsurda, onog istog apsurda koji danas živimo. Naime u posljednjem činu predstave i sami likovi postaju gledatelji koji grickajući kokice napeto prate rasplet u koji jedan po jedan upadaju. Pitanje je samo trenutka kada ćemo u Molièreov rasplet i mi sami upasti.

NAGRADE:

TOMISLAV ZAJEC – Nagrada hrvatskog glumišta za adaptaciju komedije “Škrtac” (2021.)
BARBARA BOUREK – Nagrada hrvatskog glumišta  za najbolju kazališnu kostimografiju za kostime u predstavi  “Škrtac” (2021.)
LINDA BEGONJA – Nagrada „Fabijan Šovagović“ za najbolja glumačka ostvarenja na 29. Festivalu glumca za ulogu Frosine u predstavi J. B. P. Molièrea „Škrtac“ (2022.)
HRVOJE KEČKEŠ – Nagrada „Fabijan Šovagović“ za najbolja glumačka ostvarenja na 29. Festivalu glumca za ulogu Harpagona u predstavi J. B. P. Molièrea „Škrtac“ (2022.)
ŠKRTAC – Nagrada za najbolju predstavu u cjelini – Grand Prix 39. Susreta pozorišta / kazališta Brčko Distrikt BiH (2022.)
HRVOJE KEČKEŠ – Nagrada za najbolju mušku ulogu za ulogu Harpagona u predstavi „Škrtac“ J. B. P. Molièrea na 39. susretima pozorišta / kazališta Brčko Distrikt BiH (2022.)
TOMISLAV ZAJEC – Nagrada za dramatizaciju predstave „Škrtac“ J. B. P. Molièrea na 39. susretima pozorišta / kazališta Brčko Distrikt BiH (2022.)
BARBARA BOUREK – Nagrada za kostimografiju predstave „Škrtac“ J. B. P. Molièrea na 39. susretima pozorišta / kazališta Brčko Distrikt BiH (2022.)
ŠKRTAC – najbolja predstava na 35. Gavellinim večerima (2022.)
DORA RUŽDJAK PODOLSKI – najbolja režija na 35. Gavellinim večerima (2022.) (2022.)
LINDA BEGONJA – najbolja ženska uloga za ulogu Frosine u predstavi J. B. Molièrea „Škrtac“ na 35. Gavellinim večerima (2022.)
HRVOJE KEČKEŠ – Nagrada za najbolju mušku ulogu za ulogu Harpagona u predstavi „Škrtac“ J. B. P. Molièrea na 35. Gavellinim večerima (2022.)

Skip to content