Zvučne didaskalije

Mira i Vesna Muhoberac

I ove ćemo godine u Kazalištu Marina Držića obilježiti prerani odlazak Mire Miće Muhoberac, dramaturginje, teatrologinje, redateljice, sveučilišne profesorice, ravnateljice KMD-a. U atriju našega kazališta 30. rujna u 18:30 sati postavit ćemo audio i videoinstalaciju Zvučne didaskalije: prvi dio Vojnovićeve Dubrovačke trilogije, Allons enfants!… u petak, a prvi dio Krležine glembajevske trilogije, Gospoda Glembajevi, u subotu.


Glumci i izvođači: Rade Šerbedžija, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija, Sebastijan Vukosavić, Mirta Polanović, Nika Ivančić, Martin Grđan, Karlo Hubak, Mira Muhoberac i Vesna Muhoberac svojim glasovima dočaravaju nemonološke i nedijaloške dijelove Vojnovićevih i Krležinih najpoznatijih drama, prvih dijelova njihovih trilogija. Zvukovi iz didaskalija sinkronizirano se animiraju na zidu. Literarna vrijednost često zanemarenih tekstova didaskalija dviju drama nastalih početkom i tridesetih godina 20. stoljeća u Dubrovniku i Zagrebu postaje time dvostruko prezentna. Fokus se stavlja na rijetko izgovarane teksture pozicionirane u atrij Kazališta koji ozvukovljenjem i apstraktnom animacijom dobiva posebnu vizuru, postaje nova stvarnost svjedočivši i audio i video o dezintegraciji, destrukciji i (s)lomovima gradova, obitelji, čovjeka. Dubrovačka je trilogija napisana prije točno120 godina, a ove se godine obilježava i 130. rođendan Miroslava Krleže.

Projekt je ostvaren 2021. godine u produkciji Multimedijalne koliba i RadioTeatar Bajsić i prijatelji u sklopu ciklusa malih radiofonskih formi „8.Plan za bijeg“ i Art radionice Lazareti, uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Ureda za kulturu Grada Zagreba, a praizvedba Zvučnih didaskalija bila je 26. kolovoza 2021. u Lazaretima.

Za dizajn zvuka zaslužan je Davor Rocco, a tipografsku je animaciju napravio Dejan Gotić.

Ideju, autorstvo, dramaturgiju i režiju potpisuju Mira Muhoberac i Vesna Muhoberac.

Skip to content