Zločin na kozjem otoku

U. Betti

Drama „Zločin na kozjem otoku“ djelo je Uga Bettija, jednog od vodećih talijanskih dramatičara u generaciji nakon Pirandella. Predstava govori o odnosima triju žena iz iste obitelji, i njihovoj sudbini koja je obilježena odlaskom Enrica – muža, oca i brata u obliku muškarca koji je bio glava obitelji.

Sudbina se poigrala na opustošenom mjestu poznatijem pod imenom „Kozji otok“, a usamljenost i tišina su prekinute dolaskom misterioznog muškarca Angela koji se predstavlja kao prijatelj odbjeglog Enrica. Nemir koji je dugo vremena izostajao na Kozjem otoku je naglo uzburkao strasti; međusobni odnosi se polako mijenjaju, a pridošlica svojom slatkorječivošću i uvjerenjem kako su ‘svi braća i sestre koji se vole’ dolazi do željenog cilja. Četiri zida stare kuće postala su zatvorom za duh i tijelo – dolazak muškarca koji će se pobrinuti za njih je označio ‘novi život’.

Bezizlaznost duha je stanje kojim se najbolje može opisati atmosfera i karakter likova, a svaka od triju žena iz obitelji nosi svoje demone i strahove iz prošlosti. Jedini izlaz iz ove tragične situacije u kojoj su se našle uslijed Angelovih spletki jest zločin!

Skip to content