Walk on the wild side

Saša Božić

Plesni duet Walk on the Wild Side za plesačicu i glumca nastaje kao nastavak istraživanja koje je Saša Božić započeo projektom Kabinet čudovišta. Posebnost projekta je i susret između različitih tjelesnih principa: plesačkog i glumačkog koji na različit način pristupaju istraživanju intime, voajerizma i ekshibicionizma.


Dva bezimena tijela zarobljena su u energijskim pulsiranjima koja samo nalikuju nekoj vrsti seksualne razmjene. Neimenovani par provodi noć zajedno u razmjeni intimnih tjelesnih impulsa i tekućina, ne obazirući se, pače uživajući u voajerskom pogledu publike. Esencijalni ekološki motivi materije upotrijebljeni su kao motivi perpetuiranja različitih vrsta energije koje susret dvaju ljudskih tijela može proizvesti u polju tjelesne razmjene, stvarajući jedinstveni plesni jezik koji unatoč različitim konotacijama ostaje u polju apstraktne plesne građe.


Walk on the Wild Side ulazi u istraživanje queer teorije u polju suvremenoplesne izvedbe. Pojam fantazmatskog u projektu doživljava se u odnosu na pojam očaranosti kao otvorenosti za neobično, zadivljujuće i uznemirujuće u svakodnevnom životu. Predstava istodobno istražuje nemogućnost reprezentacije pornografskog, no taj odnos proširuje na odnos između izvođača i publike, između stereotipnog i prikazanog, između identiteta i materijalnog, između improviziranog i očekivanog. Walk on the Wild Side priziva divljinu izvan uobičajenih moralnih standarda društvene zajednice: unutar postpandemijskog diskursa sama ideja tjelesnog kontakta postaje subverzivnom, posebno ako razmišljamo u terminima tjelesnih izlučina: znoja, sline, krvi, koji ponovo postaju liminalnima, vraćajući materijalnost tijela i energijskih pulsacija želje u diskurs plesa.

Skip to content