Služavke

J. Genet

Drama „Služavke“ Jeana Geneta u režiji Georgija Para govori o dvjema sestrama, služavkama koje žive i rade kod gospođe iz visokoga pariškog društva. Dok gospođe nema, služavke odijevaju njezinu odjeću, preuzimaju uloge gospodarice i služavke, provode vrijeme smišljajući i isprobavajući osvetu.

Genet je inspiraciju za dramu „Služavke“ pronašao u stvarnom događaju koji je u to vrijeme zgrozio francusku javnost, a tijekom kojeg su dvije sestre služavke brutalno ubile svoju gospodaricu. Genet preuzima zaplet i dvije služavke naziva Solange i Claire. One koriste trenutke odsutnosti svoje gospodarice za neobičnu sadomazohističku igru. Njihova igra dominacije završava u trenutku kad požele odigrati ubojstvo gospodarice, te zatim mijenjaju uloge i igra počinje ispočetka, sve do trenutka kad se prava gospodarica vrati kući.

Genet je bio sin prostitutke koja ga je kad je imao godinu dana dala na posvajanje. Nakon smrti prve udomiteljice, mijenja udomiteljske obitelji, krade i upada u neprilike koje su ga na kraju dovele do pritvora iz kojeg izlazi u 18. godini. Nakon navršene punoljetnosti pridružuje se Legiji stranaca iz koje je nečasno otpušten, navodno zbog homoseksualne veze.  Od tada, Genet se nekoliko godina skiće Europom, a pri povratku u Pariz ponovo završava u zatvoru gdje počinje pisati. Upoznaje Jeana Cocteaua koji se oduševio njegovim djelima. U to vrijeme Genet je osuđen na doživotni zatvor, ali je Cocteau, koji je duboko vjerovao u Genetov talent, pisao francuskom predsjedniku i nagovorio ga da povuče tu odluku. Od tada se Genet posvećuje pisanju drama, romana, pjesama i eseja, te političkom djelovanju. Vrijeme kriminala i stalnih krađa postaje prošlost, a svoje bogato životno iskustvo koristi za pisanje, te u svojim djelima piše o podzemlju, nasilju, homoseksualizmu i prostituciji.

Zbog strastvene ljubavi prema cigaretama, 1986. umire od raka u jednoj hotelskoj sobi u Parizu. Služavke su po prvi put izvedene u Parizu 1947., a filmsku adaptaciju režirao je Christopher Miles 1974. godine.

Redatelj Georgij Paro ističe kako je Služavke odabrao upravo zbog  tri dubrovačke glumice koje će igrati u komadu: Milke Podrug Kokotović, Jasne Jukić i Glorije Šoletić. Zanimljivo je da je Genet Služavke izvorno napisao za mušku podjelu, a upravo tako su bile postavljene u Gavelli 2001. godine kada su dvije služavke i gospodaricu igrali Enes Vejzović, Rakan Rushaidat i Janko Rakoš. (Teatar.hr)

Skip to content