Skup

M. Držić

O tekstu “Skup” najvećeg dubrovačkog komediografa Marina Držića zapisane su riječi i riječi, a Njarnjas družina uvijek iznova uveseljava i baštini duh Dubrovnika. Stari Skup od novca ne vidi ni Grad ni svoje, ni prošlost ni budućnost, nikakav apsolut! U zanesenosti i zasljepljenosti dogodit će se smiješne i neočekivane situacije u predstavi koju je režirao Ivica Kunčević.

Branimir Vidić bio je nominiran u kategoriji “Glavna muška uloga” Nagrade hrvatskog glumišta 2017. za grandioznu ulogu Skupa. Predstava u produkciji Kazališta Marina Držića premijerno je odigrana 20. siječnja 2017. i do danas je izvedena nekoliko desetaka puta na pozornici matične kuće te na tvrđavi Lovrjenac u sklopu programa Dubrovačkih Ljetnih Igara.

S obzirom na Držićeve preokupacije i kontekst nudi nam se ona gdje je Satir iskonski, baštinjeni duh koji vlada gorom kamenom – Dubrovnikom, načinjenim od kamena na kamenu, koji sljedećoj generaciji ostavlja blago, nasljedstvo, vrijednost, Grad, na čuvanje. U Dvoru – munčjeli, u Sponzi – munčjeli. Ali bez imalo interpretacijske akrobacije Satir je i Bog. Koji Svojom Providnošću Dubrovčanima u škrtom i neprijateljskom stjenovitom okružju, jalove gore kamene, daje dar svih darova – Dubrovnik. U munčjeli od zidina. Držićev obračun sa Skupom, obračun je s onima koji su uzurpirali taj dar i drže ga za sebe, ne znajući, ili ne želeći znati, da ga se nedijeljenjem ubija. (A. Vlahinić)

Skip to content