Simone Fragmenti

Simone de Beauvoir

Povodom trideset i pete obljetnica smrti jedne od najvažnijih filozofkinja, feministkinja, političkih aktivistica i spisateljica dvadesetoga stoljeća, Simone de Beauvoir (1908.–1986.), te povodom obilježavanja stote obljetnice djelovanja Francuskog instituta u Hrvatskoj, Festival svjetske književnosti producirao je kazališnu predstavu Simone, fragmenti.

Predstava se temelji na fragmentima djela Drugi spolUspomene dobro odgojene djevojke Snaga stvari koje su izabrali filozofi Ivana Skuhal Karasman i Luka Boršić te Snježana Banović, koja ujedno potpisuje režiju i dramaturgiju. Samu Simone de Beauvoir igrat će prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Alma Prica, a s njom će na pozornici u dijalogu biti najbolji hrvatski jazz-pijanist i kompozitor Matija Dedić.

U šezdesetak minuta dijaloga između riječi i glazbe publika će imati priliku doživjeti neke od najvažnijih iskustava Simone de Beauvoir, čuti neke od njezinih briljantnih misli, te se suočiti s pitanjem o važnosti filozofije i feminizma i danas jednako kao i kroz cijelo dvadeseto stoljeće.

Skip to content