RAZGOVORI O KAZALIŠTU

Ivana Lovrić Jović

Dr. sc. Ivana Lovrić Jović rođena je u Rijeci 8. travnja 1969. godine. S četiri godine seli u očev Dubrovnik gdje ostaje do studija, a kroz obrazovanje i rad u znanosti tomu se gradu posvećuje do danas.

Doktorirala je na općoj lingvistici, magistrirala na kroatistici, a diplomirala je talijanski jezik i književnost i španjolski jezik i književnost (sve na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu). Od 1997. g. radi u Institutu za hrvatski jezik u Zagrebu, trenutačno kao viša znanstvena suradnica. Osim dubrovačkim govorom, u znanosti se bavi povijesnom tvorbom, leksikografijom i dodirnim jezikoslovljem. Vodi dubrovačku podružnicu Instituta i projekt Rječnik dubrovačkoga govora.

Dobitnicom je Državne nagrade za znanost u području humanističkih znanosti za 2013. godinu za knjigu Jakov Mikalja, Blago jezika slovinskoga (1649./1651.): Transkripcija i leksikografska interpretacija. (Autorica koncepcije i popratne studije Darija Gabrić Bagarić, priredile Gabrić-Bagarić – Horvat – Lovrić Jović – Perić Gavrančić, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 2011. Zagreb. (Znanstveni životopis vidljiv je na poveznici: http://ihjj.hr/istrazivac/ivana-lovric-jovic/25/).

U književnosti i oko nje javlja se kao autorica, redaktorica, urednica i suradnica. Objavljuje poeziju i prozu u časopisima DubrovnikDubrovački horizontiLiterat i Zadarska smotra. Zadnjih je godina glavnom urednicom časopisa Literat koji izdaje Društvo dubrovačkih pisaca. Supotpisnica je dramskoga scenarija za Otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara 2017. godine. Kao stručnjakinja za dubrovački govor surađuje s dubrovačkim kazalištem u radu na tekstovima.

Njezin roman Vidi kako Lokrum pere zube (Vuković & Runjić, 2021.) dramatiziran je za istoimenu predstavu u koprodukciji Kazališta Marina Držića i Dubrovačkih ljetnih igara. Redatelj je Paolo Tišljarić, dramaturginja je Marijana Fumić, premijera je bila na Lokrumu (12. srpnja 2023.)u sklopu programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara. Roman nije napisan na dijalektu, kao ni njegova dramatizacija.

Ulaz je slobodan.

Skip to content