Razgovori o kazalištu

Željka Turčinović

Željka Turčinović rođena u Zagrebu, dubrovačkih je  korijena po ocu. 

Nakon završetka Škole za ritmiku i ples započinje profesionalnu karijeru plesačice suvremenog plesa u prvom hrvatskom ansamblu, Studiju za suvremeni ples. Usporedo, diplomira jugoslavistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1977.), a nakon toga i dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti.

Radila je kao dramaturginja i koreografkinja u mnogim  hrvatskim kazalištima,zatim kao viša savjetnica za izvedbene umjetnosti u Ministarstvu kulture RH te urednica Dramskog programa Hrvatske radiotelevizije.

Bila je selektorica  svih važnijih kazališnih festivala u Hrvatskoj i regiji ( Marulićevi dani, Međunarodni festival malih scena u Rijeci, Dani satire, Naj, naj, naj festival, Gavelline večere, bosansko – hercegovačka selekcija MESS-a) te članica ili predsjednica  žirija kazališnih festivala i nagrada.( Marulićevi dani, Male scene, Dani satire; nagrade Petar Brečić, Dubravko Dujšin,  Vladimir Nazor i Orlando.)

Od 2001. godine vodi  Hrvatski centar ITI (International Theatre Institut); glavna je urednica časopisa „Kazalište“  i specijalizirane teatrološke i dramske biblioteke Mansioni u kojoj je uredila preko četrdeset naslova. Također je članica uredništva prvog i jedinog časopisa za plesnu umjetnost u Hrvatskoj, „Kretanja“.

Sudjeluje u različitim ekspertnim grupama za promociju hrvatske kazališne i dramske umjetnosti u inozemstvu te međunarodnim žirijima ( Slovačka, Srbija, Cipar).

Dobitnica je dviju nagrada SLUK-a, 1995 i 1997. za najbolje scenske prilagodbe, te Nagrade Žar ptica za najbolju dramatizaciju, 2004.

Skip to content