Preobražaj

F. Kafka

„Kad se Gregor Samsa jednog jutra probudio iz nemirna sna, ustanovio je da se u svom krevetu pretvorio u golema kukca.” – Franz Kafka, jedinstveno ime u povijesti moderne književnosti, iza sebe je ostavio nevelik i nedovršen opus koji pred nama stoji kao beskonačan poticaj na kazališno istraživanje.

Preobražaj iščitavamo kao dramu pojedinca – Gregora Samse, koji se jednog dana probudio preobražen u golemog kukca, ali i kao dramu njegove obitelji koja također doživljava svojevrstan preobražaj, i koja cijela polako postaje označena kao Drugo. Koristeći tek fragmente situacija iz pripovijetke (dramaturgija i režija Hrvoje Korbar) i bazirajući kazališni jezik na ekspresivnom scenskom pokretu (Nikolina Medak), nastala je predstava ispunjena tišinom u kojoj pitanja, baš kao i u Kafkinom pismu, ostaju otvorena.

Predstava je nastala kao ispitna produkcija u ak.god. 2016. / 2017. pod mentorstvom Ozrena Prohića i Tomislava Pavkovića, nakon čega svoj život nastavlja reprizama na reviji RE:ADU i nizu međunarodnih festivala – na 27. međunarodnom festivalu kazališnih akademija Setkani u Brnu, gdje je Hrvoje Korbar osvojio nagradu za razvoj originalnog kazališnog jezika, festivalu Skomrahi u Skopju, festivalu Istropolitana u Bratislavi, gdje je Boris Barukčić osvojio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu, festivalu Teatralny Kufar u Minsku, gdje je cijela produkcija nagrađena za jedinstvenu formu izvedbe, te dva put u Zadru – na reviji Nosi se i na večernjoj sceni zadarskog Kazališta lutaka.(H. Korbar)

Ozren Prohić je također prije par tjedana na Nagradi hrvatskog glumišta (HDDU) dobio strukovnu nagradu za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave (“Pjerin” u produkciji KMD-a). Također, vrijedi istaknuti kako je mladi redatelj Hrvoje Korbar na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igama uspješno režirao “Odbrojavanje – na piru s Držićem i Nalješkovićem”.

Skip to content