Pikova dama

A. S. Puškin

Druga premijera Kazališta Marina Držića u sezoni 2018. / 19. je nastavak višegodišnje suradnje s ruskim redateljem, Denisom Azarovom iz Moskve. Nakon kriminalističke komedije “Švedska šibica” (A.P. Čehov), novi komad na repertoaru je Puškinova “Pikova dama”. Svečano otvorenje trećeg izdanja festivala Dubrovnik Art Forum službeno se održalo uz premijeru ovog naslova,  02.11.2018.

Priča «Pikova dama» jedno je od najpoznatijih proznih djela Puškina. Tajna njegove popularnosti leži u mračnim kutovima ljudske duše. Zagonetka triju karata krije se u vječnom stremljenju čovjeka novcu, vlasti, ljubavi. Svatko pronalazi vlastiti put u dostizanju ovih ciljeva. Glavni junak «Pikove dame», Herman, povjerovao je u nevjerojatnu izmišljotinu i postavio ulog nadajući se lakom dobitku. No ulog je bio previsok. Cijena koju će platiti za bezumni postupak njegovo je vlastito bezumlje. Strast koja upravlja svim junacima djela otkriva ponore skrivenih želja i nadanja. Kartaška igra doslovce je igra života i smrti. Sudbonosne slučajnosti, postupci i ideje suočavaju junake odvodeći ih u nepoznatom smjeru. Uostalom, mi svi «postavljamo uloge» koji nam određuju sudbinu.

A. S. Puškin napisao je «Pikovu damu» 1833. godine. U ovoj mističnoj priči Puškin progovara o postojanju određenih sila koje mogu umrtviti dobru stranu ljudske duše. Autor upozorava na opasnost koja vreba čovjeka koji se predaje iskušenju kartanja.

Skip to content