Ne vrti se okolo gola golcata

G. Feydeau

Veliki francuski komediograf i majstor vodvilja, Georges Feydeau 1911. godine je napisao jednočinku „Ne motaj se okolo gola golcata“. Ova predstava baš kao i mnoge druge njegove komedije se dan danas rado izvode u svijetu. Pred publiku donosimo adaptaciju teksta na dubrovačkom dijalektu.

Ovaj lepršavi komad donosi salve smijeha na račun političara koji pod svaku cijenu želi izgraditi dobar imidž zbog nadolazeće političke kampanje, te s time na pameti želi podrediti sve oko sebe – na prvom mjestu svoju ženu koja ima neobičnu potrebu pred ljudima pokazivati i više nego što doliči jednoj ‘dami’.

Politička moć donosi i određene ustupke koje treba napraviti, a Melko je svjestan da ukoliko ne obuzda svoju ženu Klaru – neće dobro proći među ljudima i javnost bi ga mogla ismijati. Klara je dotjerana i svjesna svog izgleda, ali na pomalo banalan način svoje ‘atribute’ pokazuje pred poslugom; te čestim uglednim posjetiteljima koji navrate u njihov dom. Melko pred kolegama političarima, svojim maloljetnim sinom, poslugom i susjedima  na svaki način pokušava sakriti i obući ženu, ali nažalost u tome baš ne uspijeva. Niz komičnih situacija ga dovodi do ludila, a Klara iako svjesna svojih postupaka, svejedno uživa u pažnji koju dobiva na takav način.

Majstor komedije je likovima pridao osobine koje su savršeno pogođene, a svaki od njih je poseban i sam po sebi apsurdan. Dubrovački govor pojačava bliskost današnjem vremenu i političarima našeg doba, te nimalo ne zastarjeva – iako je Feydeau ovu jednočinka napisao još prije 100 godina (praizvedba je bila 25. studenog 1911. u kazalištu Femina).

Skip to content