Ministar pokvarenjak

R. Cooney

Bila je to sedma premijera sezone 2010. / 2011. dubrovačke profesionalne kazališne kuće frekventne novim naslovima i, za razliku od nekih ranijih sezona, s bogatim lipanjskim rasporedom izvedbi. Gotovo na godišnjicu premijere Cooneyjeve komedije „Kidaj od svoje žene“ i početka sezone s predstavom „Ženski turbo pop band“. 

Kazalište Marina Držića iznova tako poseže za znanom kombinacijom, drugi put za Cooneyjem i treći put za redateljem Sulejmanom Kupusovićem. Cooneyjev vodviljski nepretenciozni dramski predložak tek vješto napisanih i raspoređenih ritmiziranih prizora koji koketira s preljubničkim nevjerama, nevjerodostojnostima političara i ministarskih poroka s urušavanjem slike njihove ozbiljnosti i političke odgovorosti, Kupusović doslovno prepušta igri koja računa na glumačku energiju, brzi i veliki promet aktera u jednoj hotelskoj sobi u kojoj odsjeda ministar koji nakon tajnog susreta s ljubavnicom zaboravlja na sjednicu vlade. A razvojem i kompliciranjem situacije dovodi u pitanje nekoliko bračnih i nevjerničkih koletaralnih žrtava koje će, kako to biva u sličnim vodviljskim prizivima, na kraju proći bez posljedica ostajući,u ovom slučaju, dijelom ministrovog alibija. 

Uravnotežen prinos glumačkog ansambla s ponekim rijetkim iskoracima i potrebnim neočekivanostima vrijednost je i mana predstave u kojoj Zdeslav Čotić, ministar u vladi, s puno energije i strasti gradi ono drugo lice političara koje prepoznajemo sve češće na žutim stranicama novina. Predanog sukreatora svog slučaja ima u Branimiru Vidiću, njegovom tajniku i Gloriji Šoletić, tajnici i javno-tajnoj ljubavnici a Izmira Brautović, Hrvoje Sebastijan, Edi Jertec, Marin Tudor, Mirej Stanić, Helena Kovačić i Emerson de Souza Cruz tek su posložene nužne karikaturalne figure ove partije ljubavnih spletki u kojima su sve kombinacije i moguće i ostvarive. (D. Mojaš)

Skip to content