Mate s onoga svita

J. Boko

Tog sam vražjeg Matu, pandana Era iz narodne priče, stvorio svojevremeno kao karakter za kazalište lutaka, vragolana koji vuče priču namijenjenu djeci, mladima i lutkarskom izrazu. I kao takav, bio je uspješan. A onda se pojavila Jasna Jukić i uspjela me nagovoriti da se malo Matom pozabavim u kazalištu koje ne bi bilo lutkarsko. 

I kao da mi nije bila dosta samo ona nego se tu još pojavio i Zoran Mužić, koji je, pak, poznavajući tekst imao duhovitu viziju kako bi sve to trebalo izgledati. I nastao je jedan sasvim novi Mate, čovjek koji je otišao svojim putem iz narodne priče, ma vraga putem, stranputicom kojom je otišla i hrvatska stvarnost. Jednostavno, vremena su se u svega nekoliko godina u ovoj zemlji od lutkarske priče pretvorila u grotesknu stvarnost.

Priča je smještena u sedamdesete, vrijeme gastarbajterske ekonomije koja je uzrokovala građevinski bum u Dalmatinskoj Zagori i donijela neke novosti u život na kamenjaru, prije svega – mercedese. I sad, do prije nekoliko godina ova bi gastarbajterska priča imala neku benignu nostalgičnu crtu i bila tek retro-priča o vremenima koja su davno prošla. A onda se dogodila jedna od onih ‘povijesnih zbiljnosti’ koja je bespuća Balkana, na radost naših političara koji su se promptno prebacili na plaće u eurima, smjestila u – Europu. (J. Boko)

Skip to content