Macbeth

W. Shakespeare

Kultni tekst  “Macbeth” Williama Shakespearea u režiji Matka Sršena premijerno je zaigrao u godini kada se obilježavalo 400. godina od smrti autora, istinskog velikana svjetske književnosti. Tekst je na scenu postavljen kao znak i uloga, a ne kao klasični psihološki dramski lik. Macbetha igraju 3 glumca, a sve to po čarobnoj formuli Shakespeareovih suđenica.

U pogledu nekog tako velikog kao što je Shakespeare, vjerojatno nikada ne možemo biti u pravu; a ukoliko nikada ne možemo biti u pravu, bolje je s vremena na vrijeme promijeniti način na koji smo u krivu.(T. S. Eliot)

Možda ni jedno klasično dramsko djelo u svojoj dramaturškoj i poetskoj strukturi ne sadrži tolike zagonetke kao što je to slučaj sa Shakespeareovim Macbethom. Pod zagonetkama podrazumijevam ponajprije one prizore, dijelove prizora ili čak samo nagovještaje, što svojom prirodom nadmašuju ljudsko iskustvo (na primjer, pojava duha u Hamletu, vještice u Macbethu), a ipak posjeduju punu dramaturšku realnost unutar svijeta drame. Djela grčkih klasika, Eshila, Sofokla, Euripida; Shakespeareove velike tragedije, Molièreov Don Juan, nekoliko dramskih „snoviđenja“ kasnoga Strindberga, Pirandellovih Šest lica…, Beckettove drame ili Frischova Igra biografijom, satkane su na sličnim filozofskim, ljudskim i političkim zagonetkama. (M. Sršen)

Skip to content