Noćni pisac

Jan Fabre

The Night Writer vizionarski je hvalospjev subverzivnom i intrigantnom umjetniku Janu Fabreu. Njegovi osobni dnevnici ulijevaju se u intimnu i provokativnu autobiografiju, izvedenu na sceni.

To je putovanje u snažnim bojama, od umjetnikove mladosti do danas. Publiku će zahvatiti tok misli koji povezuju dnevne aktivnosti, kipeći neodoljivim idejama i ambicioznim projektima te noćnim postoja- njem, kada se kreativnost stapa s bijesom i promišljanjem o životu te ljubavlju i seksom.

Čitati dnevnik znači otkriti višestruke, kontradiktorne i intrigantne strane Jana Fabrea, koji se otkriva ponekad vizionarskim, ponekad razoružavajućim i pronicljivim, ponekad trnovitim i dirljivim, provokativnim i kolebljivim, subverzivnim i ponosnim na svoju flamansku figurativnu tradiciju… A onda se pojavljuje očigledan i značajan nesklad između umjetnikova života tijekom dana, bogatog dojmovima, senzacijama, radom, performansima, izložbama, projektima i njegovim životom noću, možda čak i intenzivniji – intiman, razderan, neodoljiv, pun kreativnog bijesa, sada meditativnog, sada “sangviničnog”. Afirmacija neograničene znatiželje i neiscrpne energije, vrteći se na ovim stranicama oko uloge tijela, tijela koje je i duhovno i materijalno, kulturno i visceralno, mjesto misli ali i krvi, mokraće, sperme, jezgre vječnog toka rođenja-smrti-ponovnog rođenja. Portret tamnocrven i privlačan.

Franco Paris

*naslov izvornika “Nachtschrijver” (autor, Jan Fabre)

U predstavi se uživo izvode pjesme:

“This is the End” (J. Morrison, R. Manzarek, J. Densmore & R. Krieger), “My Way” (P. Anka, J. Revaux & C. Francois) i “Nel blu, di pinto di blu” (D. Modugno, F. Migliacci)

Skip to content