Izložba: Svjetlost

Skupina autora

Hrvatska matica iseljenika-podružnica Dubrovnik organizira izložbu Svjetlost / Light hrvatskih umjetnika koji su lani izlagali u Seulu. Izlažu Maja Barić, Ivana Jovanović Trostmann, Ankica Perge Karačić, Ante Karačić, Ana Sladetič i Miran Šabić.

Izložba se otvara u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku 1. rujna u 19. 30. sati. Na otvorenju sudjeluju: dr. sc. Katja Bakija, Jasna Lovrinčević, don Ivica Pervan i voditeljica podružnice Maja Mozara. Glazbeni gost je Stijepo Gledj Markos.

Šestoro hrvatskih umjetnika sudjelovalo je na 28. internacionalnom umjetničkom festivala u Seulu, u Republici Koreji,  od 15. do 28. prosinca 2021. godine. Festival s temom Knock Knock Knock- New World Hopeful Environment Message ( Kuc -kuc  – nova svjetska poruka nade za okoliš), bio je doprinos širenju pokreta za zaštitu okoliša i promjeni svijesti u odnosu prema okolišu.

Izložbu, koja uključuje slikarske radove i keramiku, grafike, skulpture i umjetničke instalacije postavila je WCAA- World Culture Artists Association, Inc. u organizaciji s International Creative Artists Association -21C ICAA i organizacijskim odborom WCAA na čelu s poznatom korejskom slikaricom Bosuk Lee. Slikarica Ankica Karačić redovito sudjeluje na ovom festivalu od 2002. godine . Prvi poziv za sudjelovanje dobila je od Veleposlanstva Republike Koreje u Njemačkoj, poslije je postala članica WCAA i ICAA, i kao članica ovih udruga izlagala je i u Kini i Peruu. Organizatori ovog međunarodnog umjetničkog festivala Ankici Perge Karačić dodijelili su diplomu kojom su je imenovali direktoricom ICAA za Hrvatsku.

Dr. art Miran Šabić prodekan je za nastavu i studente i docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a dr. art. Ana Sladetić docentica umjetnosti na Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek. Šabić je u okviru 23. internacionalnog seulskog festivala 2017. održao  predavanje u okviru seminara pod nazivom Anti War na Sveučilištu Induk u Seulu i iste godine bio dobitnik nagrade Congressman Aword, a Sladetić je dobitnica nagrade za najbolji rad izložbe World Youth Art Festival Seul 2017.

Slikarica i grafička dizajnerica Maja Barić bivša je ravnateljica Muzeja Grada Iloka, sada kustosica koja je 2015. organizirala je izložbu korejskih umjetnike u Iloku. Dubrovačka umjetnica Ivana Jovanović Trostmann akademska je slikarica i magistar humanističkih znanosti. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik (HDLUD).

Izložba će biti otvorena do 15. rujna.

Skip to content