Do viđenja na nebu

P. Matvejević

Kultna knjiga Predraga Matvejevića „Razgovori s Krležom” predstavlja antologiju književno-povijesne publicistike čije stranice već punih pola stoljeća odišu jednakom intelektualnom svježinom.      

Prema motivima knjige „Razgovori s Krležom“ Predraga Matvejevića

Premijera: 6. srpnja 2017., Festival Miroslav Krleža 

Predstava „Doviđenja na nebu” nastala prema motivima knjige „Razgovori s Krležom” prenosi nam dvostruko svjedočanstvo – Matvejevićevo svjedočanstvo o Krleži kao neukrotivom sugovorniku te Krležino svjedočanstvo o vlastitom umjetničkom i političkom životopisu.   

Kroz Matvejevićeva prisjećanja o Krležinim „odgovorima na koja je tek trebalo postaviti pitanja; kroz filmske epizode iz Krležinog života, kao što je susret s Josipom Brozom Titom 1939. godine u zagrebačkim „Mikulićima”; kao i kroz originalne tonske zapise Krležinog specifičnog govora vode nas, na Festivalu Miroslav Krleža nagrađeni glumci, Hrvojka Begović i Luka Bulović. 

„Doviđenja na nebu” pozdrav je koji je Krleža uputio Matvejeviću na rastanku neposredno prije smrti. Matvejević dodaje da je Krleža ovo „ne-bu”izgovorio posebno ironično. Ostavši sebi vjeran i na vlastitom kraju Krleža nam nije poklonio samo naslov, nego nam je otkrio i kazališni jezik kojim je predstava „Doviđenja na nebu” progovorila.   

Zahvaljujemo obitelji Matvejević na ustupljenim autorskim pravima. 

Skip to content