Aklapela — A capella na klapski

A capella na klapsku” – festival ponajboljih hrvatskih klapa koje njeguju izvorno klapsko pjevanje, festival naziva nastalog igrom riječi klapa i a cappella. U organizaciji Dubrovnik PartneRa pod umjetničkim vodstvom Joška Ćalete.

Pozdravljamo Vas u društvu klapskih pjevačica i pjevača, klapskih umjetničkih voditelja te autora klapskog opusa okupljenih u Dubrovniku, željnih da doprinesu očuvanju tradicijskog načina klapskog pjevanja, ugroženog sve snažnijom komercijalizacijom i estradizacijom potpomognutom svemogućom elektronikom.

Pjeva se bez instrumentalne pratnje, ni uz kakvu ili zanemarivu pomoć pojačala, na način istovjetan ili blizak izvornom načinu izvođenja tradicionalne hrvatske klapske pjesme. Tradicionalna klapska pjesma nije nastajala na koncertima i za koncerte, no koncertne izvedbe su jedan od načina kako svu ljepotu klapskog pjevanja podijeliti sa što više poklonika. Potpunoj autentičnosti nedostajat će tek poneki volat, konoba, kaleta ili trabakula. 

Za razliku od brojnih, već dokazanih glazbenih manifestacija koje se uspješno odvijaju u Dubrovniku, AKLAPELA je potpuno nacionalni glazbeni proizvod te uz vizionarsko umjetničko vodstvo ima potencijal da postane referentna vrijednost hrvatske etno-glazbe.

Ponosni smo što je inicijativa za pokretanje ovako koncipiranog festivala klapske pjesme potekla upravo iz Dubrovnika. Iz dubrovačkog kraja potekli su autori i izvođači koji su dali nemjerljiv doprinos njegovanju nasljeđa i kvalitativnom razvitku izvorne klapske pjesme. Dubrovnik slovi za međunarodno najprepoznatljiviji hrvatski toponim bogatog civilizacijskog nasljeđa, te već desetljećima predstavlja najučinkovitiji prozor u svijet hrvatske kulture. Uz vrhunske izvedbe odabranih klapa Dubrovnik će svojim imenom i međunarodnom prepoznatljivošću doprinijeti uspješnoj promociji klapske pjesme.

Nakon što je na Sedmom sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održanom u Parizu od 3. do 7. prosinca 2012. klapsko pjevanje upisano na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva još snažnije vjerujemo u opravdanost svih nastojanja i napora u cilju očuvanja i daljnje promocije izvornog klapskog pjevanja. 

Prije nego Vas prepustimo glazbenim užicima klapskih virtuoza, želimo se zahvaliti maestru Jošku Ćaleti koji se iskreno i s ljubavlju uključio u ovaj projekt preuzevši zahtjevnu ulogu umjetničkog voditelja i selektora festivala, čime je ukupan projekt dobio ozbiljnu muzikološku podršku i vjerodostojnost. Festivala ne bi bilo bez razumijevanja, podrške i pomoći, prvenstveno Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, vjernih sponzora te brojnih suradnika i prijatelja koji nisu žalili truda i vremena kako bi nesebično pomogli rađanju ovog projekta u ovim zahtjevnim vremenima. Svima iskreno zahvaljujemo.

Dubrovnik PartneR // http://www.aklapela.hr

Skip to content