Trailer: Uncle Maroye Re-Examined

Predstava Uncle Maroye Re-examined bavi se rekapitulacijom arhetipskih Držićevih likova i implementacijom istih u matricu suvremenih odnosa. U fokusu ove predstave biblijski je odnos oca i sina, koji Držić majstorski portretira.

Ova komedija koja ima i svoje tragično lice te već u prologu upozorava: „Od lude djece čuvajte dinarâ, er se je ovjezijeh komedija njekoliko arecitalo nazbilj u vašem gradu, koje su svršile u tradžediju!“. Dundo Maroje, Maro, Laura, Sadi, Pomet i Negromant postaju lica današnjeg trenutka, vođeni motivima upisanim u svom „renesansnom“ karakteru. Vraćajući Držićevu fabulu iz Rima nazad u Dubrovnik, u kontekst jedne zabave, koja kulminira najpoznatijim prologom u hrvatskoj dramskoj povijesti, prologom Dugog Nosa, koji otvara kraj predstave nekim novim čitanjima ovog klasika.

7. srpnja u Kneževom dvoru, u koprodukciji Doma Marina Držića, Kazališta Marina Držića i Midsummer Scene Festivala premijerno je izvedena predstava Uncle Maroye: Re-Examined na engleskom jeziku o Dundu Maroju, najizvođenijem i najpopularnijem djelu najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića.

Upravo ova predstava početkom kolovoza pozvana je kao počasni gost u glavni program cijenjenog Shakespeareovog festivala u poljski Gdansk. Ovaj veliki uspjeh je još jedna potvrda kvalitete kao i ostvarenje jednog od najvažnijih ciljeva Midsummer Scene Festivala, a to je predstaviti našeg najvećeg komediografa Marina Držića i njegova vrhunska djela cijelom svijetu.

Adaptacija i režija: Paolo Tišljarić

Prema tekstu “Dundo Maroje”: Marin Držić

Prijevod: Filip Krenus

Skladatelj: Žarko Dragojević

Oblikovateljica svjetla: Vesna Kolarec

IGRAJU:

Laura – Georgia Christodoulou

Uncle Maroye – Mark Elstob

Long Nose, Sadi – Richard Emerson

Quaffer, Scoffer – Filip Krenus

Maro – Alexander Varey

< natrag