Filantrop – javna prezentacija

C. Hampton

Javna prezentacija – koncertno čitanje teksta “Filantrop”.

Premijer i njegov kabinet su ubijeni, a objavljena je lista najdragocjenijih pisaca predviđenih za smaknuće. Burni događaji kao da mimoilaze sveučilišnog profesora Filipa, koji se ne snalazi ni u seksu, ni u budućem braku, ni u smislu života. Jedini istinski užitak su mu riječi i anagrami. Sa zaručnicom priprema večeru za prijatelje i poznanike. Nakon “uparivanja” zbog prijevoza do doma, šestorka se pomiješala. Sljedećeg jutra ubiru posljedice seksualne aktivnosti ili čak neaktivnosti prethodne noći.


Napisana kao odgovor na Molièreovog Mizantropa i prvi put izvedena u Kraljevskom dvorskom kazalištu 1970., ova britka ‘buržoaska komedija’ ispituje isprazne, samotne živote sveučilišnih intelektualaca. Broadwayska produkcija biva nominirana za tri nagrade Tony, uključujući i onu za najbolju predstavu. New York Times opisuje predstavu kao ‘dobru večer vrhunskih kazališnih zezancija koje govore puno više od onoga što se pokazuje’.


Filantrop je ponovno oživljen u Donmar Warehouseu u rujnu 2005., a Sunday Times piše: ’Intelektualno poticajan, dirljivo simpatičan i veličanstveno, veličanstveno smiješan.’


Nakon višestruko nagrađene predstave Kad svijeće dogore, Teatar Erato ponovno približava osebujan autorski rad oskarovca Christophera Hamptona hrvatskoj publici.


Praizvedba Filantropa u Hrvatskoj, prva je koprodukcija Kazališta Marina Držića i Teatra Erato.

Javna prezentacija će poslužiti kao prednajava premijere koja nas očekuje u sljedećoj kazališnoj sezoni.

Ulazak je slobodan.

Skip to content