J. Ivakić: Vrzino kolo

Gostovanje predstave “Vrzino kolo” u produkciji Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca. Ljubavna komedija u režiji Vjekoslava Jankovića etnografski obrađuje nekoliko segmenata građanskog života između svjetskih ratova.  Identitet prostora afirmiran građanskim elementima kulturne baštine Vinkovaca kao što su: jezik, glazba, kostim, životne navike, društvene vrijednosti i vjerovanja.

PODJELA ULOGA    //    AUTORSKI TIM    //    PROGRAMSKA KNJIŽICA

Pisac gradi svijet drame  kroz moralnu poruku o temeljnim društvenim odnosima kroz teme ljubavi, braka, suodnosa materijalnih i duhovnih načela. Svevremenske suodnose propitujemo suvremenim teatarskim jezikom kako bi priča svojom aktualnošću ostvarila davno piščevo htijenje i zaljubljenost u temeljne vrijednosti života u vinkovačkoj varoši.

„Vrzino kolo u kojem se sve događa,  je kolo u kojem svatko želi biti glavni, svatko vuče na svoju stranu i stvara se metež. Muško – ženska tema bit će interesantna dokle god bude muškaraca i žena, a osobito dokle god bude muškaraca koji kao mala djeca vole uzeti igračku s kojom se netko drugi igra. U predstavi se najviše bavimo emocijama i njih želimo prenijeti publici, kako bi  činila ono što želi, što voli i da stane iza sebe, bude ponosna. Ljepota Ivakićevog  „Vrzinog kola“ je i u tome što s jedne strane donosi pučku tradiciju, a to su ljubavni odnosi, ljubavni zapleti, ljepota govora, glazbe, a s druge strane dva su čina napisana kao vodvilj, po kazališnim normama koje su bile u tom trenutku aktualne i moderne. Ivakić spaja najbolje od velikog kazališta i tradicijskog pučkog teatra.“ (riječ redatelja)

< natrag