H. Pinter: Ljubavnik

16. ožujka 2012. godine premijera predstave “Ljubavnik” Harolda Pintera u režiji Lawrenca Kiirua označila je prekid od ukupno osam godina tadašnjeg sna i mirovanja male scene KMDa – Teatar Bursa. Za komorni, intimistički prostor tada je odabrana intrigantna jednočinka engleskog dramatičara Harolda Pintera u prijevodu Vladimira Gerića. Punih 6 godina nakon premijere i niza reprizinih izvedbi, uspješnica se vraća na repertoar! U podjeli su Frane Perišin i Glorija Šoletić 

PODJELA ULOGA    //    AUTORSKI TIM    //    PROGRAMSKA KNJIŽICA

Ljubavnika u produkciji Kazališta Marina Držića redateljski potpisuje Lawrence Kiiru, otprije poznat dubrovačkoj publici uprizorenjem teksta Ronalda Harwooda “Na čijoj strani”. Pinterov komad koji će ponovno uvesti publiku u Teatar Bursa, napisan je 1962. i prikazuje uobičajen, pomalo dosadnjikav i predvidljiv bračni život kojega supružnici mijenjaju pojavom – ljubavnika u njihovim životima.

Harold Pinter (1930.- 2008.) ovjenčan je 2005. Nobelovom nagradom za književnost, ugledni je dramatičar i kazališni redatelj, filmski scenarist, a bio je i aktivni, kontroverzni politički ljevičar. U Pinterovim djelima se osjeća utjecaj Samuela Becketta, njegova dugogodišnjeg prijatelja, a među književnim kritikama može se pročitati i misao poput one da Pinter u “svojim dramama otkriva ponor pod svakodnevnim brbljanjem i silom ulazi u zatvorene sobe terora”.

< natrag